gastro@gastrohaal.sk   +421 35 6 430 115 (Po-Pia 07:00-15:30h)

BLOG

Recepty a gastro zariadenia

Hovädzie líčka na víne a koreňovej zelenine s tagliatelle

Vhodné pripraviť v gastro zariadení: Výklopná smažiaca panvica

 hovädzie líčka v smažiacej panvici 

Suroviny na 5 porcií
1,5kg Hovädzích líčok (alternatíva hovädzia roštenka)
1,5Kg Koreňová zelenina (mrkva, zeler, petržlen)
0,7l Červené víno
0,2kg Bravčová masť na restovanie zeleniny a mäsa
Soľ, mleté čierne korenie, bobkový list, nové korenie
Hladká múka na obalenie mäsa
Bylinky (tymian, rozmarín, ligurček)
1l Voda alebo vývar
500g Tagliatelle
 
Postup:
Zeleninu očistíme, nakrájame. Mäso odblaníme a nakrájame na väčšie kúsky. Osolíme, okoreníme a obalíme v múke. Na masti si orestujeme obalené mäso do jemne zlatista. Následne mäso vyberieme a prebytočný výpek vylejeme – nebudeme ho potrebovať, pretože výpek z líčok môže mať vedľajšiu pachuť, ktorú nepotrebujeme zachovať. Pridáme do panvici masť a orestujeme si koreňovú zeleninu, trošku osolíme, okoreníme. Keď je zelenina dostatočne opečená, pridáme naspäť orestované mäso, zalejeme ho vínom a vodou (vývarom). Pridáme koreniny, bylinky a soľ. Pečieme pomaly zakrytým poklopom. Po zovretí stíšime ohrev. Pečieme až kým mäso nie je mäkké – rozpadáva sa. Nám to trvalo cca 2 hodinky. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho  /oddelíme od zeleniny. Zeleninu precedíme, nebudeme ju už ale potrebovať. Necháme si iba šťavu, do ktorej urobíme zápražku.
Na masle si do zlatista opražíme 1-2 lyžice múky, zalejeme vyvarenou a precedenou šťavou. Ochutnáme a podľa potreby dochutíme soľou, korením, bylinkami a prípadne trochou vína.
Podávame s cestovinami tagliatelle, ale môžeme aj so zemiakov-batátovým pyré.
Dobrú chuť :)
 
Video postup: 2 min

Cookies  / koláčiky

Vhodné pripraviť v gastro zariadení: Elektrická pec / Konvektomat + kuchynský robot / mixér
  

Cookies

Suroviny na 12ks cookies
300g masla
425g trstinového cukru
2 vajíčka
1 žĺtok
Štipka soli
500g hladkej múky
12g kypriaceho prášku
250g vlašských orechov
225g horkej čokolády
180g mliečnej čokolády
 
Postup:
  1. Múku si pomiešajte s kypriacim práškom a štipkou soli, následne preosejte. V kuchynskom robote vymiešajte mäkké maslo s cukrom. Pridajte vajíčka aj žĺtok, následne sypkú zmes. Prisypte nasekané orechy a nastrúhanú čokoládu.
  2. Vzniknuté vmiešané cesto rozdeľte na tri časti. Z každej časti vytvarujte dlhé valčeky (vo videu nižšie ukážeme ako)
  3. Valčeky dajte do chladničky aby poriadne stuhli. Ak sa ponáhľate, môžete si pomôcť aj s mrazničkou.
  4. Stuhnuté valčeky sú pripravené na krájanie koliesok. Snažte sa krájať rovnako hrubé kolieska. Kolieska položte na plech s papierom na pečenie, nechajte medzi nimi ale dostatočný priestor, pretože pečením ešte narastú.
  5. Pečieme na 175°C na 12-14 minút. Cookies by mali byť upečené do jemne zlatista, avšak vo vnútri mäkké.
  6. Akonáhle sú cookies upečené, ihneď ich dajte dole z plechu, aby sa nevysušili.
TIP: Pri pečení cookies umiestnite prázdny plech nad plech s cookies. Vďaka tomuto triku zabrániš spáleniu sušienok zhora.
TIP: Ak chcete upiecť tmavé čokoládové cookies, tak do cesta pridajte pár lyžíc holandského kakaa.
  
Video postup: 2 min

Napíšte nám


* Povinné údaje

Komentáre

Táto webstránka používa súbory cookies

na zaistenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.
Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a s poskytnutím informácií o správaní na webe našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie, analýzy a cielenej reklamy.