gastro@gastrohaal.sk   +421 35 6 430 115 (Po-Pia 07:00-15:30h)

BLOG

Ako si vybrať umývačku riadu

Poradíme vám s výberom umývačky riadu pre gastroprevádzku

Umývačka riadu je „náš“ dlhoročný pomocník v reštauráciách, baroch, školských jedálňach, a mnohých ďalších prevádzkach. Tieto dni pociťujeme zvýšenú potrebu na zakúpenie umývačiek riadu, a preto sme sa rozhodli poskytnúť vám odporúčania a rady priamo nášho obchodného manažéra, Zoliho Kampmüllera, ktorý sa predaju aj umývačiek riadu venuje už 12 rokov.
obchodný manažér gastro haal
Umývačka vám okrem čistého umytia riadov poskytuje oveľa viac, ako možno tušíte. Dokážu vám totiž ušetriť prevádzkové náklady, a s tým súbežne odbremenenia vašich pracovníkov od ťažkej manuálnej práce. Šikovnosť vašich pracovníkov a ich čas tak viete zmysluplnejšie využiť na takú prácu, ktorá vám produkuje peniaze.

Keď voda zohráva veľkú rolu

Úspora prevádzkových nákladov sa prvotne odzrkadlí na účtoch za vodu. Priemyselné umývačky riadu majú rýchle umývacie procesy, väčšinou v trvaní od 1-4 minúty, a preto nie sú náročné na odber el. energie a ani vysokú spotrebu vody.
Tvrdosť vody je dôležitým hráčom, pretože z časti zodpovedá za životnosť spotrebiča, ale aj samotnú výkonnosť. Ak je voda tvrdá, tak je prítomný aj vodný kameň, ktorý spôsobuje prevádzkové problémy. Odporúčame preto napojenie umývačky riadu na zmäkčovať vody alebo používanie zmäkčovacích prostriedkov. Napojenie umývačky na teplú vodu (55°C) tiež predchádza usadzovaniu vodného kameňa.

Systém čistej vody

Maximálna čistota a hygiena, najlepšie výsledky umytia

Výkon a napätie

Často sa vynára u našich zákazníkov otázka, či si zakúpiť umývačku riadu s vyšším výkonom, alebo radšej nižším výkonom. Odpoveď, ktorá je pre nás správna, nie je až tak jednoznačná.
Vyšší výkon je spojený aj s vyššou spotrebou, ale naopak vyššou rýchlosťou ohriatia vody v bojleri. Z dlhodobého hľadiska odporúčame si vybrať umývačku riadov s vyšším výkonom.
Predtým, ako si zakúpite umývačku riadov je rozhodne potrebné brať do úvahy aj odber el. energie ostatých spotrebičov, ktoré sa tak isto budú nachádzať v rovnakej miestnosti, ako umývačka riadu. Aby všetko fungovalo správne, súhrn príkonov všetkých spotrebičov nemôže byť väčší, ako je dostupný a umožnený v danej miestnosti. V opačnom prípade el. energia nebude dostačujúca pre chod všetkých spotrebičov.

Na aké účely budete umývačku riadu používať?

Umývanie tanierov, pohárov, príborov, šálok, tácok, hrncov, panvíc, gastro nádob. Podľa potreby využitia rozlišujeme niekoľko typov umývačiek riadu: umývačka pohárov, umývačka riadu a pohárov, priebežné umývačky riadov, umývačky čierneho riadu, tunelové umývačky riadu s automatickým posuvom košov či pásové umývačky riadu.
 

Umiestnenie umývačky riadu

Koľko miesta máte, alebo koľko miesta potrebujete vytvoriť pre novú umývačku riadu?
Pre umiestnenie umývačky riadu potrebujete mať vytvorený odpad vody. Od výšky umiestnenia odpadu vody závisí, či k umývače riadu potrebujete odpadové čerpadlo. Mali by ste tiež preveriť tlak vody, ktorý by pre priemyselné umývačky riadu mal byť v hodnotách minimálne 2Bar a maximálne 4Bar.
Umývačky riadu môžu mať aj príslušenstvá ako napr. vstupný a výstupný stôl, tlaková sprcha, odpadový kôš či podstavec. Je ptorebné preto zohľadniť nielen rozmery samotnej umývačky ale aj jej príslušenstiev, aby sa vám všetko spolu pekne zmestilo tam, kam potrebujete. 
 

Nami odporúčané umývačky riadov do konkrétneho typu prevádzky

Chcete umývačku riadov používať do baru, kaviarne, či reštaurácie?
Aký počet stravníkov máte? Koľko jedál denne vydáte?
S umývačkami riadu PROJECT majú prevádzky dlhoročné skúsenosti. Pochvaľujú si kvalitu umývacích procesov, ale aj samotné možnosti výberu, či už podľa veľkosti, kapacity alebo prevedenia. Spoľahlivosť, odolnosť a všestranné využitie sú ich najvďačnejšími vlastnosťami u zákazníkov.
DO PROFESIONÁLNYCH KUCHÝŇ ODPORÚČAME TIETO TYPY:
a) umývačky riadu „pod stôl“s veľkosťou koša 500mm. Sú vhodné pre menšie kuchyne s denným výdajom cca 150 jedál.
Môžete ju umiestniť na podstavec alebo podlahu. Výhody podstavca sú určite praktického charakteru, pretože sa zjednoduší manipulácia. Ak sa rozhodnete podstavec nepoužiť, ušetríte síce miesto v kuchyni, avšak obsluhovanie nie je pohodlné a je potrebné vytvoriť priestor pre odpadové čerpadlo, ak nemáte odpad na vodu priamo v podlahe.
Príslušenstvo: podstavec, umývací a oplachový prostriedok, zmäkčovač vody
 Náš výber:  umývačka riadu JET500plus 
Čo dokáže umyť za 1 hodinu:
250 tanierov alebo 400 pohárov či 6 väčších plechov, 5 panvíc a 1 hrniec

umývačka riadu JET500


b)
 teleskopické umývačky riadu
s veľkosťou koša 500mm. Sú vhodné pre stredne veľké kuchyne s denným výdajom nad 150 jedál.
Celý proces umývania riadov sa urýchľuje aj vďaka vstupným a výstupným nerezovým stolom, na ktorých sa šikovne manipuluje s riadom. Tlaková sprcha vedľa teleskopickej umývačky riadu umožní rýchle odstránenie zvyškov jedál, a rovno sa riad uloží do umývačky.
Príslušenstvo: vstupný a výstupný stôl, tlaková sprcha, odpadový kôš, umývací a oplachový prostriedok, zmäkčovač vody
 Náš výber:  umývačka riadu T110E 
Čo dokáže umyť za 1 hodinu:
400 tanierov alebo 550 pohárov či 6 väčších plechov, 5 panvíc a 3 hrnceteleskopická umývačka riadu
c) umývačky čierneho riadu s veľkosťou koša 700x700mm sú vyvinuté presne na účely umývania hrncov, panvíc, plechov či gastronádob. Konštrukčne majú dvojitú stenu, a tak umývanie tohto typu riadu nie je hlučné oproti iným typom umývačiek. Umývanie je vysoko ekologické a vďaka prítomnosti samo vypúšťacieho a samočistiaceho umývacieho čerpadla nezostanú v umývačke žiadne zvyšky špinavej vody.
Filtračný systém udržuje vodu dlhšie čistú, spotreba vody je menšia čo znamená = úspora nákladov a lepšie výsledky umytia.
Príslušenstvo: umývací a oplachový prostriedok, zmäkčovač vody
 Náš výber:  umývačka čierneho riadu S200 

umývačka čierneho riadu

DO PREVÁDZOK, AKÝMI SÚ BARY ČI KAVIARNE ODPORÚČAME TIETO TYPY:
a) umývačky pohárov a menšieho riadu „pod stôl“s veľkosťou koša 350mm a 400mm. Vhodná pre umývanie tanierov, pohárov a šálok.
Príslušenstvo: podstavec, umývací a oplachový prostriedok, zmäkčovač vody
 Náš výber:  umývačka riadu JET400  
Čo dokáže umyť za 1 hodinu:
200 tanierov alebo 200 pohárov či šálok

Veríme, že Vám Zoliho rady pomohli pri výbere umývačky riadu :)

Náš tím Vám kedykoľvek bezplatne poradí, či už s výberom, používaním, ale aj naplánovaním konkrétneho umiestnenia vo Vašej prevádzke. 
V našich budúcich článkoch o umývačkách riadu sa budeme venovať témam:
Ako predĺžiť umývačkám riadu životnosť 
Ako správne zapojiť a používať umývačku riadu
Správna starostlivosť a údržba umývačiek riadu

Umývačky riadu PROJECT si môžete prezrieť TU: https://gastrohaal.sk/produkty/34_umyvacky-riadu-a-prislusenstvo/umyvacky-riadu-a-poharov

Napíšte nám


* Povinné údaje

Komentáre

Táto webstránka používa súbory cookies

na zaistenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.
Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a s poskytnutím informácií o správaní na webe našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie, analýzy a cielenej reklamy.