gastro@gastrohaal.sk   +421 35 6 430 115 (Po-Pia 07:00-15:30h)

BLOG

Používanie dezinfekčného prostriedku na ruky

Na čo je potrebné si dať pozor pre ochranu zdravia?

Dezinfekčné prostriedky na ruky používame všetci už zopár mesiacov v obchodoch, u lekára, v práci alebo aj doma. Okamžite si pri aplikovaní vieme zhodnotiť ich vôňu, konzistenciu, či pocit, ktorý nám na našich rukách zanechávajú. Existuje však niečo, čo pri používaní dezinfekčných prostriedkov v danej chvíli nevidíme, a to je samotné zloženie dezinfekcie. Každý z nás sa nie raz ocitol v situácii, kedy sme pri dezinfekcii rúk pociťovali miernejšie alebo výraznejšie podráždenie v podobe štípania či svrbenia. Mnohokrát nám dezinfekcie dokonca zanechávajú nie príliš príjemnú vôňu na rukách. 
Ako teda pôsobia dezinfekčné prostriedky na našu pokožku, a aký majú dopad na naše zdravie? Poradili sme sa so skúsenými slovenskými lekárnikmi, ktorí prinášajú odpovede aj v tomto článku.
 dezinfekcia na ruky

Aký je rozdiel medzi technickou a farmaceutickou kvalitou dezinfekčných prostriedkov?

Magda Krchňáková, ktorá je farmaceutka a jedna zo zakladateliek prírodnej kozmetickej značky Sapotheca, nám povedala viac o tom, prečo začali vyrábať okrem iného aj dezinfekčný prostriedok na ruky: „Veľmi nás zasiahlo, že ľudia začali nakupovať a používať na dezinfekciu rúk aj také prípravky, ktoré nie sú na to určené a sú nevhodné. Prípravky aplikované na kožu rozhodne NESMÚ byť vyrobené z technických surovín a všetci výrobcovia, ktorí predávajú iba čistý lieh, nepredávajú dezinfekciu. Po správnosti má dezinfekčný prostriedok svoj rozpis (môžeme povedať aj recept), ktorý určuje, čo musí obsahovať. Neodporúčame ľuďom kupovať neoznačené dezinfekčné prostriedky, pretože týmto spôsobom si môžu privodiť rôzne ekzémy a iné dermatitídy.“
 
Výroba dezinfekčných prostriedkov patrí medzi štandardné výrobné procesy vo farmaceutickom, kozmetickom a chemickom priemysle. Základom výrobného procesu je zmiešavanie účinných látok, a to v stanovenom pomere a popísaným postupom. Je však potrebné venovať pozornosť výberu jednotlivých surovín, ktoré sa použijú pre výrobu dezinfekčného prípravku. Dôležité fakty:
1. Každá surovina je zvyčajne dostupná v rôznych stupňoch čistoty a kvality.
2. Pri výrobe samotnej suroviny vznikajú aj ďalšie vedľajšie škodlivé látky. Môžu to byť ťažké kovy, anorganické zlúčeniny, organické alifatické a aromatické zlúčeniny, hormóny a ich deriváty. Priamo s nimi by sa ľudský organizmus nemal dostať do kontaktu.
3. Tieto škodlivé látky je možné odstrániť zo suroviny, z ktorej sa skladá dezinfekčný prostriedok, avšak každé očistenie suroviny znamená aj zvýšenie nákladov, čo vedie k nárastu samotnej ceny dezinfekčného prostriedku. Ak ste si doteraz zakúpili dezinfekciu výrazne lacnejšiu oproti iným, oplatí sa Vám spozornieť.

zdravé ruky*

Uveďme si to na príklade.
Alkohol (etanol) ako zložka dezinfekcie: Ak ho chceme použiť na dezinfekciu kože, musí byť veľmi čistý a spĺňať prísne kvalitatívne normy. Nie je možné pre takýto prípravok použiť technický lieh, pretože sa na kožu dostane aj veľa nežiadúcich látok. Tiežu kožu vysušiť, podráždiť, vyvolať alergickú alebo zápalovú reakciu. Ďalej môžu byť aj karcinogénne alebo cytotoxické, a pri opakovanom alebo dlhodobom používaní môžu ovplyvňovať aj základné životné a reprodukčné funkcie. Nie je teda alkohol, ako alkohol, a to isté platí aj pre iné zložky dezinfekčných prostriedkov.
*
To je dôvodom, prečo by všetky suroviny mali byť vo farmaceutickej kvalite, ktorá bola schválená pre použitie na ľudský organizmus. 
*„Pri dezinfekčných prostriedkoch technickej kvality je zreteľný nárast chorobného vysušenia pokožky a s tým spojených atopických ekzémov, či alergií. Informujú o tom v súčasnosti kožní lekári po celom svete,“ povedal nám farmaceut Štefan Krchňák.
 dezinfekcia na ruky

Prečo zvoliť dezinfekčný prostriedok na ruky od lekárnikov.

Dezinfekčný prostriedok na ruky LIKVID DEZINFLEX je vyrobený podľa štandardov lekárenskej praxe. To znamená, že má farmaceutickú kvalitu a je bezpečný.
Každá surovina, z ktorej je prípravok zložený má v boji proti vírusom a baktériám svoj význam:
Peroxid vodíka: pomáha narušiť povrch patogénu (vírusov, baktérií)
Alkohol: denaturuje bielkoviny a inaktivuje patogén
Glycerol: zabraňuje vysušeniu pokožky
Voda: používa sa na riedenie vyššej koncentrácie alkoholu
BIO Esenciálne oleje: zvyšujú antibakteriálnu účinnosť a dodávajú príjemnú vôňu
LIKVID DEZINFLEX je vyrobený a certifikovaný na Slovensku, a je v súlade so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).
*
Farmaceutka Magda dodáva: „Opäť sa ukázalo, akú dôležitú úlohu majú kvalitné výrobky pre naše zdravie v bežnom používaní. Tešíme sa z veľkého záujmu zákazníkov o našu dezinfekciu.“
 *

Naše skúsenosti s dezinfekciou od lekárnikov

Naša spoločnosť GASTRO-HAAL začala v apríli tohto roku s výrobou bezdotykových dávkovačov dezinfekcie na ruky. K našim prístrojom dodávame dezinfekciu na ruky vyrobenú lekárnikmi, práve kvôli jej skvelým vlastnostiam.
Sapotheca pre naše dávkovače dezinfekcie vyvinula prípravok obohatený o BIO esenciálne oleje, a pomenovali sme ho LIKVID DEZINFLEX. Dostupný je v objeme 1 a 5 litrov.  
Naše skúsenosti hovoria, že ide o kvalitu, ktorú je možno poznať už na prvé použitie. Vysoká účinnosť, skvelý pocit a príjemná vôňa – to sú postrehy našich zákazníkov a v nezávislom testovaní vyšiel ako najlepší.
Použitie tejto dezinfekcie je veľmi príjemné a osviežujúce. :)
 *

Dezinfekčné prostriedky na ruky LIKVID DEZINFLEX nájdete tu: https://gastrohaal.sk/produkty/63_bezdotykovy-davkovac-dezinfekcie/dezinfekcny-prostriedok-na-ruky

Napíšte nám


* Povinné údaje

Komentáre

Táto webstránka používa súbory cookies

na zaistenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.
Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a s poskytnutím informácií o správaní na webe našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie, analýzy a cielenej reklamy.