gastro@gastrohaal.sk   +421 35 6 430 115 (Po-Pia 07:00-15:30h)

BLOG

Servisná údržba gastro zariadení

Čo treba vedieť o servisnej údržbe varných technológií v stravovacích prevádzkach

Profesionálne kuchynské spotrebiče, ktoré sú určené do gastro zariadení, sa výrazne líšia od domácich kuchynských spotrebičov. Potrebujeme na nich pripraviť  väčšie množstvo jedál a to veľmi často. Musia byť vyhotovené z extra odolného nerezového materiálu a ich súčasťou musia byť aj kvalitné komponenty (riadiaca jednotka, ohrevný systém, súčiastky...).
Aby tieto profi spotrebiče dokázali bez problémov fungovať na daný účel dlhé roky, je potrebné im zabezpečiť odbornú servisnú prehliadku resp. údržbu, a to minimálne 1-2x ročne. Takýto úkon by mal vykonávať autorizovaný servisný technik danej značky. Ročná revízna kontrola nie je servisná prehliadka ani údržba. Uveďme si to na príklade.

Aké činnosti vykonáva autorizovaný servisný technik na servisnej prehliadke / údržbe?

VARNÉ KOTLE:
  • odvápnenie - na Slovensku máme na väčšine miest veľmi tvrdú vodu, ktorá spôsobuje tvorbu vodného kameňa. Vo vnútornom plášti varného kotla sa tvorí vodný kameň veľmi rýchlo, až v takom množstve, že do dvoch rokov od zakúpenia môže bez servisnej údržby zanechať fatálne následky na spotrebiči. Pri varení môžeme pozorovať slabší výkon, pretože ohrev(varenie) trvá dlhšie. Pri servisnej údržbe technik dôkladne prečisťuje - odvápňuje varný kotol. 
  • meranie tlaku plynu a spalín- vďaka kontrole tejto hodnoty a správnemu nastaveniu neuniká do ovzdušia plyn a varný kotol neohrieva príliš silno-rýchlo. Príliš vysoký tlak spôsobuje pri plynových kotloch extrémne vysoké teploty resp. plamene ohrevu, a ničí sa tým vnútorný plášť varného kotla. Pri nenápadnom úniku plynu do ovzdušia je ohrozené zdravie kuchárov. Meranie spalín sa tak isto vykonáva aj pri plynových sporákoch, či smažiacich panviciach. 
  • čistenie snímačov hladiny vody - snímače dohliadajú na správnu výšku hladiny vody v duplikátore (varné kotle sú ohrievané nepriamo). Ak sú snímače zanesené a bez údržby, odvysielajú falošný signál výšky hladiny vody v ohrevnom priestore. Pri el. kotloch to spôsobuje poškodenie výhrevného telesa a naopak pri plynových kotloch spôsobuje príliš rozpálený duplikátor (vysoké teploty, ničenie materiálu). 
  • a ďalšie.
    Všetky servisné úkony sú neodlučiteľnou súčasťou profi kuchynských spotrebičov, tak isto ako napríklad výmena alebo doplnenie oleja v aute. 
    Pravidelná servisná údržba zabezpečí menšiu spotrebu energií, bezpečnosť pri práci, predĺženie životnosti spotrebičov, ušetrenie finančných prostriedkov, či samotnú kvalitu prípravovaných pokrmov.

    servis gastro zariadeni

Tipy pre vás

  • Odporúčame objednávať servis spotrebičov aspoň 1-2x ročne. 
  • Nepoužívajte čistiace prostriedky, ktoré obsahujú chlór (NaCl, chlorid): Chlór je najväčším nepriateľom nehrdzavejúcej ocele (nereze) a ničí vaše spotrebiče. Existuje mnoho čistiacich prostriedkov s dezinfekčnými účinkami, ktoré neobsahujú chlór.
  • Utierať či neutierať do sucha? Hygienici samozrejme nariaďujú, že v kuchyni nesmiete utierať povrchy do sucha, a je to správne. Je to kvôli tomu, aby ste používanou utierkou nekontaminovali povrch. Existuje však potrebná výnimka: Nerezové povrchy, a najmä spotrebiče z nerezu si vyžadujú utretie do sucha, opäť kvôli možnosti výskytu korózii. Keďže utieranie do sucha nesmiete urobiť látkovou utierkou, riešením sú jednorazové kuchynské papierové utierky. Nerez je skvelý odolný materiál a hygienicky nezávadný do prostredia kuchyne. Pri správnej starostlivosti vám bude slúžiť desiatky rokov!
  • Nepoužívajte na čistenie drôtenku: Drôtenka poškodzuje povrch nerezového materiálu, a môže tak vzniknúť korózia. 
  • Neumiestňujte alobal na plynový sporák či varidlo: Pri umiestnení alobalu na plynový sporák uniká do vášho pracovného priestoru plyn a nebezpečne ho vdychujete. Môže vzniknúť dokonca požiar. 
  • Nečistite spotrebiče triekajúcou vodou z hadice či vedra: Ak sa spotrebiče čistia vodou z hadice, či oblievajú vedrom s vodou, tak sa voda môže dostať tam, kam nepatrí. Poškodzuje elektroniku či plynovú inštaláciu. Následky sú rôzne. Pokazený spotrebič, ale aj ohrozenie života.
  • Výpustný ventil na varných kotloch: je potrebné odmontovať po každom varení, vyčistiť ho a namazať tenkou vrstvou potravinárskej vazelíny. Takto Vám ventil nebude kvapkať/pretekať.
  • Elektrické sporáky majú zberač odpadu (šuflík), je potrebné ho denne čistiť, aby nevznikol požiar z usadenín a samozrejme z hygienického dôvodu. 

Objednajte pre vašu prevádzku servisnú prehliadku gastro zariadení.

Dokonalá bezpečnosť, spoľahlivosť, úspora a chutné jedlá :)

gastro@gastrohaal.sk

Napíšte nám


* Povinné údaje

Komentáre

Táto webstránka používa súbory cookies

na zaistenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.
Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a s poskytnutím informácií o správaní na webe našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie, analýzy a cielenej reklamy.