gastro@gastrohaal.sk   +421 35 6 430 115 (Po-Pia 07:00-15:30h)

BLOG

Slovenské varné technológie dodávané do 15 krajín EÚ

Je zrejmé, že gastronómia v jednotlivých krajinách a kultúrach je iná, ako tá naša slovenská.  Kuchynské spotrebiče vyrobené na Slovensku sú však v zahraničí úspešné aj napriek rozdielnemu spôsobu prípravy jedál. 

Naša export manažérka Majka Jeneiová vám v nasledovnom článku priblíži jej skúsenosti, ktoré nadobudla spoluprácou so zahraničnými krajinami.
Gastronómia je jeden úžasný pojem, ktorý okamžite zahreje telo a dušu.
Výkladový slovník hovorí, že ide o náuku o labužníctve zamestnanci_gastrohaala kuchárskom umení. Áno, je to tak. Každý z nás sa rád stravuje, rád si vychutnáva jedlo a niektorí z nás sa s radosťou postavia k varnej doske a experimentujú.
Každý vie, že gastronómia je v každej krajine iná. Rovnako ale aj kuchynské spotrebiče, resp. požiadavky na ne sú rozdielne. Na Slovensku milujeme polievky, omáčky či knedle :) Preto z rady výrobkov GASTRO – HAAL sú u nás najviac používané varné kotle s veľkým objemom 200-300 litrov, a to najmä v školských jedálňach. Napríklad v Chorvátsku, Bulharsku, Slovinsku, Grécku či Srbsku varia menej polievok, čo sa odzrkadľuje aj v dopyte po varných kotloch s menším objemom, 85-150 litrov.
Kým na Slovensku tiež obľubujeme jedlá pečené na plechu ako napr. mäská na rôzne spôsoby, francúzske zemiaky, zapečené cestoviny či kysnuté koláče, ktoré sa pripravujú v našej trojrúrovej peci, v zahraničí preferujú veľkokapacitné smažiace panvice rôznych objemov, prevažne 80 litrové. Určite sa to bude týkať dusenia ryže, smaženia ragú, soté, palaciniek či ázijskej kuchyne. 
 
V ktorých krajinách varia na slovenských kuchynských spotrebičoch?
Export pre nás v súčasnosti znamenajú hlavne krajiny EÚ. Sú nimi Česká republika, Maďarsko, Bulharsko, Rumunsko, Chorvátsko, Slovinsko, Srbsko, Portugalsko, Francúzsko, Nemecko, Holandsko, Rakúsko, Anglicko, ale nedávno sme dodávali varné kotle aj do školskej jedálne v Keni, do Východnej Afriky :)

gastrozariadenia zahraničné
Dopyt po gastro zariadeniach v prvom štvrťroku 2020 síce kvôli koronakríze klesol, ale vďaka dlhodobej spolupráci s našimi distribútormi a hlavne spokojnosti ich zákazníkov, sa predaj dostal opäť do normálu. Zvýšený dopyt sme „po výpadku“ zaznamenali hlavne z Chorvátska, pričom hlavným odberateľom sú školské jedálne. Obdobie pandémie tieto prevádzky využili priestor na renovovanie kuchynských priestorov a zabezpečenie kvalitných a cenovo dostupných varných zariadení, akými sú práve naše výrobky GASTRO – HAAL. V Bulharsku napríklad naši distribútori využili akcie na skladové zásoby, pretože dodací termín je pre mnohých zákazníkov kľúčový. Príkladom je aj väznica v Rumunsku, kde si súrne potrebovali zaobstarať dva veľkokapacitné varné kotle :) 
 
Ako sme rozbiehali spolupráce v zahraničí?
Nemecko
S našim distribútorom sme prvé jednania viedli na medzinárodnej výstave HOST 2017 v Miláne v Taliansku, pričom sa rozhodol umiestniť naše slovenské varné technológie do jeho showroomu a ponúkať ich svojim zákazníkom, a to aj napriek tomu, že je v tejto krajine obrovská konkurencia a pretlak rôznych značiek s rôznym pôvodom;
Holandsko
Náš holandský distribútor predáva farmaceutické pomôcky, a takmer okamžite prejavil záujem o distribúciu nášho nového výrobku – Bezdotykové dávkovače dezinfekcie DEZINFLEX.
Jeho víziou je umiestniť naše dávkovače do nákupných centier, vlakových staníc v Holandsku a ostatných krajinách Beneluxu.
Chorvátsko, Rumunsko, Bulharsko, Slovinsko, Grécko, Srbsko
Medzinárodné veľtrhy sú skvelým miestom na spoznanie serióznych obchodných spoločností, ktoré sa zaoberajú predajom gastro zariadení. S mnohými našimi distribútormi sme rozbehli spoluprácu práve vďaka výstavám. Pravidelnými zahraničnými cestami sme postupne prehlbovali obchodné vzťahy, pričom s mnohými našimi zahraničnými partnermi máme veľmi dobré priateľské vzťahy. Pre nás ako výrobcu je kľúčové, aby sme si vymieňali s partnermi rôzne informácie a spätné väzby od zákazníkov, aby sme im dokázali vyrobiť spotrebiče šité na mieru pre potreby daného trhu. 

výstava HOST MilanoVýstava HOST Milano 2017

Čo musí distribútor zariadení GASTRO – HAAL spĺňať?
Aby naše výrobky mohli v zahraničí predávať distribútori, musia mať nielen obchodné ale najmä odborné a technické znalosti o našich výrobkoch. Pravidelne školíme našich zahraničných partnerov, aby ich zákazníkom dokázali poskytnúť plnohodnotné poradenstvo a tiež servis spotrebičov GASTRO - HAAL.

školenia gastrozariadeniaŠkolenie obchodných partnerov GASTRO - HAAL

Každý rok je pre exportný predaj iný. Rozdielne požiadavky stravovacích prevádzkok, zmeny trendov v gastronómií, či iná situácia na trhu.
Konkurencia je veľmi veľká najmä z dôvodu, že už takmer v každom štáte pôsobí výrobca varných zariadení a tiež sú prítomné zastúpenia tureckých alebo čínskych varných zariadení.
Sme nesmierne radi, že aj napriek tomu dokážeme ročne exportovať zhruba 500 kusov zariadení GASTRO–HAAL.
Slovenské výrobky GASTRO - HAAL si môžete pozrieť tu: https://gastrohaal.sk/produkty/62_bezdotykovy-davkovac-dezinfekcie/bezdotykovy-davkovac-dezinfekcie-dezinflex

Napíšte nám


* Povinné údaje

Komentáre

Táto webstránka používa súbory cookies

na zaistenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.
Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a s poskytnutím informácií o správaní na webe našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie, analýzy a cielenej reklamy.