Škrabky zemiakov vám môžu mimoriadne uľahčiť prácu už pri 50 a viac stravníkoch.
Stačí si vybrať tú správnu veľkosť a správnu značku. O značke hovoríme preto, lebo s každou škrabkou zemiakov sa pracuje v kuchyni inak, hoci sa zdá na prvý pohľad, že sú rovnaké.
Spôsob škrabania zemiakov, následné čistenie bubna, náročnosť manipulácie, servis či práve komponenty môžu byť tie, ktoré sa výrazne líšia od seba pri rôznych modeloch škrabiek. Tieto rozdiely vám však môžu výrazne ušetriť prácu, čas a financie.
Veľkosti škrabky
V tomto kroku je dôležité zvážiť, koľko kilogramov zemiakov potrebujete najčastejšie naraz očistiť. Elektrické škrabky na zemiaky od slovenského výrobcu Gastro-Haal sú dostupné v dvoch veľkostiach. ŠKZ-25 je určená pre čistenie zemiakov v objeme min. 20kg, optimálne 25kg a max. 30kg naraz. Menší model škrabky ŠKZ-15 je určený pre min. 8kg, optimálne 12kg a max. 15kg zemiakov naraz.
Uvedené dva modely sú mimoriadne vhodné do školských jedální, reštaurácií a mnohých prevádzok, kde je potreba očistiť zemiaky rýchlo, kvalitne a vo veľkom množstve.
Prečo je dôležitá kapacita, a čo je princípom procesu čistenia?
Ak by ste do väčšej škrabky ŠKZ-25 nasypali 10 alebo 12kg zemiakov, tak by škrabka neočistila zemiaky s požadovaným výsledkom, pretože je kapacitne príliš veľká na tento objem a zemiaky by v nej lietali. Skutočný efekt dokonalého čistenia dosiahnete práve vtedy, ak sú zemiaky zaťažené vlastnou váhou a čistia sa v škrabke určenej na túto váhu / kapacitu.
Technológia škrabania, použitý materiál a jednoduchá údržba
Materiál škrabky na zemiaky od Gastro-Haal je z veľmi odolného potravinársky nezávadného nerezu, a tak je životnosť škrabky veľmi dlhá.
Zemiaky sú v bubne škrabky čistené za pomoci čistiaceho taniera z materiálu karborundum, ktorý zabezpečí kvalitné čistenie. Ak porovnáme konkurenčné škrabky, rozdiel je najmä ten, že na čistiaci tanier/disk sme použili 3x viac materiálu karborundum. To znamená, že nie je potrebný častý servis a disk bude omnoho dlhší čas škrabať zemiaky dokonale, a to najmä vďaka špeciálne zahnutému a účelne tvarovanému disku. Vďaka tejto technológii nie je potrebné použiť karborundum aj na bokoch škrabky, a tým získavame tri úžasné benefity:
-
Čistenie a údržba pre kuchárov je omnoho jednoduchšia a navyše je škrabka vybavená troma tryskami, ktorá súbežne oplachuje nielen zemiaky, ale aj bubon.
-
Lepšie výsledky škrabania / čistenia
-
Škrabanie / čistenie prebieha bez veľkých strát, a v porovnaní s inými výrobkami ušetríte na spotrebe zemiakov až 1kg na cyklus.