gastro@gastrohaal.sk   +421 35 6 430 115 (Po-Pia 07:00-15:30h)

BLOG

Varíte vo veľkých kapacitách? Čo je dobré vedieť o varných kotloch?

Varné kotle sú neodmysliteľným gastro zariadením školských jedální, nemocníc a ďalších stravovacích prevádzok. Používajú sa už minimálne 40 rokov, pre väčšinu kuchárov je však ich spôsob fungovania veľkou záhadou. :) My vám v tomto článku odhalíme, čo skrývajú, a tiež poradíme, na základe čoho si kotol vybrať, a ako ho správne používať aby priniesol očakávanú pomoc a výsledky varenia.
Varné kotle sú pre našu spoločnosť Gastro-Haal srdcovkou, ročne ich vyrobíme zhruba 500 kusov. Dodávame ich do stravovacích prevádzok doma na Slovensku a tiež do ďalších 15-tich krajín EÚ.
 

Vďačný pomocník vyrobený z nereze z dielne slovenského výrobcu

Uvariť polievku pre 400 stravníkov v hrncoch na sporáku je síce možné, ale je to veľmi ťažké, náročné a neefektívne. A práve preto vznikli varné kolte :)
Najčastejšími jedlami, ktoré sa vo varných kotloch pripravujú, sú najmä tekuté pokrmy ako polievky, omáčky, čaje, džemy ale aj tuhšie pokrmy ako ryža, halušky a knedle. Kuchári majú možnosť výberu z niekoľkých modelov a rád varných kotlov. 

varný kotol

Kapacita, ohrev, tvar varného kotla

Výber veľkosti objemu závisí od typu prevádzky, počtu stravníkov a objemu pripravovaných pokrmov.
V Gastro-Haal vyrábame nasledovné objemy:
85l, 100l, 150l, 200l, 300l, 400l a 500l
Spôsoby ohrevu:
elektrické, plynové a parné
Tvary:
okrúhle alebo hranaté
 
Náš tip pre vhodný výber:
Menšie a malé prevádzky =  85 litrový okrúhly varný kotol / 200-250 porcií polievok
Stredne veľké prevádzky = 150l okrúhly varný kotol / 400-450 porcií polievok
Veľké prevádzky = 200l hranatý varný kotol / 550-600 porcií polievok
 
Prevádzky sa rozhodujú väčšinou medzi elektrickým alebo plynovým ohrevom, podľa toho aké majú možnosti na prevádzke, alebo aké médium viac vyhovuje kuchárom z hľadiska obsluhy a regulácie.
 

Na akom princípe varné kotle varia, a čo je to „Duplikátor“?

Duplikátor je najdôležitejšou časťou varného kotla, ktorú však neuvidíte. Obaľuje varnú nádobu z vnútra kotla ako plášť, a medzi ním sa vytvára para, ktorú tiež nevidíte. Para ohrieva samotnú varnú nádobu na požadovanú teplotu alebo úroveň. Nepriamy ohrev sa to nazýva práve z dôvodu, že varná nádoba nie je priamo ohrievaná ohňom či elektrickou špirálou. Varná nádoba je ohrievaná pomocou zohriatej vody, z ktorej sa vytvára para v duplikátore.
Kotol si vodu v duplikátore, ktorá vytvára ohrevnú paru napúšťa automaticky, a to v momente, kedy zabudované sondy ohlásia potrebu. Aby sa nadbytočný tlak v duplikátore vypustil, na hornej doske varného kotla môžete pozorovať tzv. poistnú armatúru, ktorá po dosiahnutí hodnoty 0,5bar automaticky otvorí ventil a vypustí paru – doslova :)
Ak ventil stále prepúšťa, je nutná jeho výmena, pretože stálou unikajúcou parou sa nedá efektívne využiť energia na ohrev a skracuje aj životnosť ohrevných telies.

Duplikátor varného kotla
 duplikator varného kotla

Ako vidíte, voda hrá v prípade varného kotla hlavného hrdinu, a tu vzniká aj záporná postava, na Slovensku obzvlášť známa iba ako „Vodný kameň“. O ňom si povieme viac nižšie v časti Servis :)
 
Náš tip:
Čo sa týka samotného varenia, pred tým ako zapnete kotol, je dôležité aby ste do varnej nádoby už vopred pridali tekutinu, (vodu, olej, potravinu), kotol totiž nesmie byť ohrievaný „nasucho“. Dno vane by sa mohol deformovať, nakoľko ide o nerezový materiál.
 

Moderné funkcie, ktoré uľahčia prácu kuchárom a poskytnú kvalitné výsledky varenia

Varné kotle sú síce tradičné veľkokuchynské varné zariadenia, napriek tomu však poskytujú moderné funkcie aj vzhľad. Obsluhovanie varného kotla je veľmi jednoduché a zároveň plne automatizované.
Už aj pri štandardnom ovládacom paneli je ovládanie umožnené iba pomocou dvoch tlačidiel, ktorými spustíte varenie a následne nastavíte stupeň výkonu.
Vodu do pripravovaného pokrmu jednoducho napustíte aj pomocou zabudovanej batérie.
Jedným z moderných prvkov je napríklad digitálny ovládací panel či opcia nastavenia teploty varenia.
Digitálny panel má vlastnú riadiacu jednotku, ktorá ovláda celý chod kotla a komunikuje s kuchárom.
  • Monitoruje stav jednotlivých súčiastok zariadenia, ale takisto aj chod varenia. Hlási potrebu servisnej údržby ale aj opravy. V praxi to znamená, že v prípade poruchy kuchár hneď identifikuje podľa zobrazeného kódu a návodu, aký možný problém nastal. To ušetrí čas servisnému technikovi, nemusí hľadať príčinu, náhradný diel má hneď pri sebe a tak sú náklady na opravu niekoľkonásobne nižšie. Hlásenie pravidelnej údržby zabezpečí veľmi dlhú životnosť kotla, pretože bude mať pravidelnú starostlivosť od servisného technika (1-2x ročne). Hovoríme o úkonoch ako odvápnenie kotla, nastavenie tlaku a pod.
  • Digitálny panel zvyšuje bezpečnosť na pracovisku, pretože pri možnom výpadku elektriny kotol nezačne automaticky variť po tom, ako opätovne nabehne prúd.
  • Jednoduché a moderné ovládanie je skvelou výhodou a ovládací panel je možné očistiť veľmi rýchlo.
Opcia nastavenia teploty varenia je čoraz populárnejšia. Využívajú ju nielen mäsiari a syrári, ale aj reštaurácie či školské jedálne. Táto opcia totiž umožňuje variť podľa presne nastavenej teploty. Presnejšie povedané, pokrm, ktorý sa varí bude mať konkrétnu teplotu, ktorú si nastavíte a to od 30 do 100°C. Aký je výsledok? Dokonale číre vývary, ideálne uvarená ryža ale aj špeciality ako paštéty, šunky, salámy a pod.

Digitálny ovládací panel a termostatické nastavenie teploty varenia
digitálny panel na varnom kotly a nastavenie teploty varenia 

Zaškolenie, starostlivosť, údržba, záručný a pozáručný servis

Pri inštalácii varného kotla Gastro-Haal vám servisný technik poskytne zaškolenie do obsluhy, údržby a ovládania zariadenia. Je to jednoduché :)
Servis je zabezpečený autorizovanými servisnými technikmi po celom SR aj ČR. Náhradné diely držíme vždy skladom, aj to je výhodou slovenského výrobcu. Prípadné poruchy sa preto veľmi rýchle odstraňujú, a vy nezostanete dlhú dobu bez vášho obľúbeného gastro zariadenia.

servis varného kotla

 

Aj varný kotol chce byť ľúbený :)

Ako ste sa mohli dočítať, varný kotol je veľký a silný pomocník, ktorý má profesionálny mechanizmus.
Vďaka tomu dokáže kuchárom poskytovať pomoc pri varení vo veľkej kapacite. Za túto veľkorysú pomoc si však varné kotle pýtajú odmenu vo forme správnej starostlivosti, ktorú poskytujú dva subjekty.
Na jednej strane je obsluhujúci personál, ktorý musí kotol pravidelne čistiť, a na druhej strane je to servisný technik. Iba vtedy bude kotol fungovať na 100%.
Vlastne ho môžeme prirovnať k autám, na ktorých je tiež potrebné vykonávať isté servisné úkony.
Aby sondy mohli kontrolovať vodu v duplikátore, aby kotol nebol zavápnený vodným kameňom, aby bolo spaľovanie bezpečné a výkonné, je potrebné využívať služby servisných technikov na pravidelnú údržbu ideálne aspoň 2x ročne.
 
Tip pre obsluhujúci personál: Ako ošetrovať výtokový ventil aby nekvapkal:
 
Každá prevádzka a kuchár má svoje zaužívané a osvedčené postupy alebo metódy prípravy pokrmov. Varné kotle sú v gastronómii neodmysliteľnou súčasťou, a sme radi, že naše varné kotle pomáhajú zjednodušovať prácu mnohým prevádzkam.  
 
Radi vám pomôžeme s výberom vhodného varného kotla. Budeme sa tešiť na vaše otázky.
Napíšte nám na gastro@gastrohaal.sk alebo zavolajte na: +421 35 6 430 115
Ak už máte varný kotol Gastro-Haal, tiež nám môžete napísať a my Vám pošleme malý darček :)
 
Pozrite si naše varné kotle tu: https://gastrohaal.sk/produkty/1_varne-kotle

Napíšte nám


* Povinné údaje

Komentáre

Táto webstránka používa súbory cookies

na zaistenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.
Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a s poskytnutím informácií o správaní na webe našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie, analýzy a cielenej reklamy.