gastro@gastrohaal.sk   +421 35 6 430 115 (Po-Pia 07:00-15:30h)

BLOG

Energetická kríza a gastro zariadenia

Naše odporúčania ako ušetriť, znížiť spotrebu a zvýšiť efektivitu práce pomocou gastro zariadení v prevádzkach.

Ako výrobca varných technológií dobre poznáme jednotlivé výkony a spotrebu energií kuchynských spotrebičov a ich vplyv na peňaženky a rozpočty prevádzok. Preto sme sa pozreli na to, v čom vidíme rezervy, ktoré môžu byť pre vás, gastro prevádzky, v tejto dobe mimoriadne kľúčové.
Spotrebičom alebo inak povedané gastro zariadeniam často nie je venované toľko pozornosti pri výbere, ako by mohlo byť. Je to však úplne prirodzené a normálne, napokon nejde o typ produktov, ktoré si kupujeme domov. Prečo sa ale oplatí výberu spotrebičov predsa len venovať viac pozornosti? Pretože vhodný výber prináša úspory a dobré výsledky varenia. 

Na aké kritériá odporúčame prihliadať pri výbere spotrebiča?

1. Cena

S cenou je dobré byť na pozore. Občas sa stane, že najlacnejší výrobok je napokon aj najdrahší. Prečo je tomu tak?
Najlacnejšie výrobky často nemajú v ponuke napočítanú odbornú inštaláciu, zaškolenie, dopravu, servisnú údržbu. Spotreba niektorých lacných spotrebičov je vysoká, čo sa odrazí na účtoch elektriny a výkon je slabší, čo sa prejaví na dlhšej dobe varenia. V tomto prípade to rozhodne nie je to, čo má kuchárom pomôcť, a majiteľom ušetriť financie, práve naopak. Vždy si dobre preverte, čo za danú cenu dostanete.

2.Krajina výroby

Možno to mnohí z vás viete, možno nie, ale akákoľvek technológia, ktorá je vyrobená na Slovensku sa certifikuje podľa technických noriem, ktoré sú v Európe ako jedny z najprísnejších. Naše gastro technológie musia spĺňať hodnoty spotreby, výkonu a bezpečnosti na najvyššej možnej úrovni. Taktiež sme ako výrobca na Slovensku povinní držať náhradné diely niekoľko rokov skladom, a sú okamžite k dispozícii zákazníkovi.
Dobrá spotreba, výkon, bezpečnosť, lacnejšie dostupné náhradné diely = aj toto sú určite oblasti, kde vie stravovacia prevádzka ušetriť. Náhradné diely sa priebežne menia na spotrebičoch, pretože sa používajú denne niekoľko hodín. 
Slovenské spotrebiče sú teda pre prevádzky dobrou voľbou a istotou spoľahlivosti!

gastro zariadenia

3. Technické parametre (rozmery a kapacita, spotreba, výkon, spaľovanie, bezpečnosť)

Venujte čas rozhovoru s predajcom odborníkom. Je dôležité hovoriť o tom, čo presne potrebujete zakúpením spotrebiča vyriešiť. Iba tak Vám môže predajca poskytnúť to najvhodnejšie a najúspornejšie riešenie. Tzn. koľko má vaša prevádzka stravníkov, aké typy pokrmov potrebuje pripravovať, aké sú priestorové možnosti v danej kuchyni – to všetko preto, aby si ste si zakúpili také zariadenie, ktoré plne využijete a nemôže sa stať, že vám nebude stačiť kapacitne, alebo si naopak zvolíte príliš predimenzovaný spotrebič, ktorého plnú výkonnosť ani nepotrebuje využiť.
Pri výbere spotrebiča si určite porovnávajte spotrebu a výkon. Čím je nižšia spotreba, tým viac ušetríte na účtoch za energie. Zároveň je potrebné pozerať aj na samotný výkon. Pri varných kotloch hovoríme o čase dosiahnutia bodu varu, a rýchlosti prípravy jedál. Pri umývačkách riadu hovoríme o kvalite umývania a rýchlosti umývania. Ideálne je, ak je nízka spotreba a výsledky varenia sú podľa potrieb a očakávaní. Ukážeme si to na konkrétnom príklade:
Škrabka zemiakov ŠKZ-25 Gastro-Haal pri čistení 25kg zemiakov ušetrí až 1kg zemiakov v porovnaní s inými značkami, a to vďaka špeciálnej technológií čistenia zemiakov. Servis aj údržba sú veľmi jednoduché, po „vytupení“ stačí vymeniť disk, nie je potrebné zasielať celý prístroj na zložité lepenie karborundumu. Výsledkom je jednoduché používanie, nízka spotreba, rýchle čistenie, úspora zemiakov, úspora času kuchárov a lacný servis.
Spaľovanie pri plynových spotrebičoch hrá kľúčovú rolu. Je potrebné ho pravidelne kontrolovať nielen aby mali spotrebiče dobrý výkon, ale zároveň aby bolo prostredie bezpečné z hľadiska vdychovania škodlivých látok. Ak hodnoty, ktoré nameria servisný technik nie sú v poriadku, tak sa vykonáva prečistenie a nastavenie tlaku plynu.

4. Služby, starostlivosť, servis

Nočnou morou kuchárov je, ak spotrebič vypovie svoju službu v tom najhoršom čase. Nielen spoľahlivosť a kvalita spotrebičov hrá dôležitú úlohu, ale aj starostlivosť o klienta a schopnosť rýchlo odstrániť poruchu servisnou údržbou alebo opravou. Pri slovenských spotrebičoch získavate istotu, že náhradné diely a autorizovaný technik budú ihneď k dispozícii. 
Odporúčaný interval servisnej údržby vykonávaný odborným technikom je aspoň 2x ročne. Prečo je dôležitá? Napr.
- odvápnenie varného kotla = vodný kameň má vplyv na spaľovanie, výhrevnosť, rýchlosť varenia
- meranie spalín plynových spotrebičov = má vplyv na bezpečnosť, zdravie, výkon spotrebiča
- nastavenie tlaku plynu pri všetkých plynových spotrebičoch = má vplyv na rýchlosť varenia, spotrebu
Servisnou údržbou znižujete náklady, spotrebu, zvyšujete výkon spotrebičov a predlžujete ich životnosť.

servis gastro zariadení

5. Poradenstvo

Výberu spotrebiča venujte dostatočné množstvo času a energie. Obráťte sa na odborníkov a zistite si informácie z viacerých nezávislých zdrojov.
Celý chod prevádzky a napokon aj vaša práca je závislá na ich správnom fungovaní. Vyberte si preto spotrebič, na ktorý sa viete spoľahnúť, a ktoré budú slúžiť dlhé roky!

dodávateľ gastro zariadení

Vďaka uvedeným kritériám dokážete ušetriť financie a získať efektivitu a najmä spoľahlivé spotrebiče.
V praxi to znamená navariť veľké množstvo pokrmov rýchlejšie, efektívnejšie a jednoduchšie. Pri projektovaní samotnej kuchyne dokážeme navrhnúť rozloženie spotrebičov takým spôsobom, aby mal kuchár všetko hneď po ruke, aby sa dokázal čo najjednoduchšie obracať v kuchyni.
Čas a úsilie sú veľmi vzácne, a spokojní kuchár znamená tiež spokojných hostí.

Šetrite aj vy energie vďaka slovenským spotrebičom Gastro-Haal.
Napíšte nám na gastro@gastrohaal.sk alebo zavolajte na: +421 903 409 893

dodávateľ gastro zariadení

Napíšte nám


* Povinné údaje

Komentáre

Táto webstránka používa súbory cookies

na zaistenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.
Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a s poskytnutím informácií o správaní na webe našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie, analýzy a cielenej reklamy.